Πέμπτη 9 Αυγούστου 2007

Παραθεριστική κατοικία - Ελλάδα


Κεφάλαια 176 εκατ. στο πεντάμηνο
Αυξημένο ενδιαφέρον των Ευρωπαίων για την αγορά παραθεριστικής κατοικίας

Στο πεντάμηνο Ιανουαρίου-Μαΐου 2007 εισέρρευσαν στη χώρα μας για αγορές ακινήτων κεφάλαια ύψους 176 εκατ. ευρώ, έναντι 66,9 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, καθώς οι Ευρωπαίοι κυρίως αγοραστές στρέφονται στην παραθεριστική κατοικία.
Tο ενδιαφέρον των Βορειοευρωπαίων είναι αυξημένο για τα ελληνικά νησιά και ιδίως για την Κρήτη αλλά και πολλές περιοχές της Πελοποννήσου και σε αυτούς άλλωστε απευθύνονται ορισμένες από τις πολυτελείς κατασκευές οι οποίες αναγείρονται τα τελευταία χρόνια στο Αιγαίο, στο Ιόνιο και σε άλλα μέρη της Ελλάδας.
Όπως αναφέρει στο «Βήμα» στέλεχος εταιρείας που δραστηριοποιείται στο real estate και ασχολείται με την ανάπτυξη παραθεριστικών κατοικιών στην Κρήτη, μόνον το ενδιαφέρον των Γερμανών ξεπερνάει το σύνολο της ζήτησης που υπάρχει και που προέρχεται από πολίτες οι οποίοι ζουν κυρίως στο Λεκανοπέδιο της Αθήνας.
Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια η οργανωμένη δόμηση που αφορά τη συγκεκριμένη κατηγορία κατοικίας γίνεται με στόχο να ικανοποιούνται οι ανάγκες τόσο των Ελλήνων όσο και των πολιτών άλλων ευρωπαϊκών χωρών, οι οποίοι επιθυμούν είτε να εγκατασταθούν μόνιμα στη χώρα μας είτε να πραγματοποιούν τις καλοκαιρινές τους διακοπές.
Παρά την πτωτική πορεία στην έκδοση νέων αδειών τους τελευταίους μήνες, υπάρχει ακόμη υψηλό απόθεμα αδειών προς υλοποίηση λόγω του πολύ υψηλού όγκου των αδειών οι οποίες εκδόθηκαν κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2005 και κατά το 2006.
Αυτός ο όγκος αδειών συνέβαλε στην αύξηση των επενδύσεων σε παραθεριστικές και όχι μόνο κατοικίες κατά 32,3% σε σταθερές τιμές το 2006 έναντι 1,4% το 2005, ενώ το 2007 εκτιμάται περαιτέρω άνοδος 6,5%.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: