Τετάρτη 22 Αυγούστου 2007

Γονείς που σπουδάζουν παιδιά - Ελλάδα


Σπουδές με δανεικά
40.000 νοικοκυριά έτοιμα να ζητήσουν δάνειο για τους φοιτητές μετανάστες

Με δανεικά θα αναγκαστούν να καλύψουν τα έξοδα για τις σπουδές των παιδιών τους μακριά από τον τόπο κατοικίας τους χιλιάδες οικογένειες, πολύ περισσότερες συγκριτικά με πέρυσι.
Αυτό είναι αποτέλεσμα, από τη μια, της αναγκαστικής μετανάστευσης μεγαλύτερου αριθμού φοιτητών (περίπου 20.000 φέτος) σε τριτοβάθμιο Ίδρυμα εκτός τόπου μόνιμης κατοικίας, εξαιτίας της ανακατανομής θέσεων που έχει κάνει το ΥΠΕΠΘ τα δύο τελευταία χρόνια. Από την άλλη, τα τελευταία χρόνια η ουσιαστική μείωση των κρατικών δαπανών για φοιτητική μέριμνα μετακυλίει το κόστος σπουδών ολοκληρωτικά στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς. Έτσι, δεν είναι καθόλου τυχαία η εκτίμηση τραπεζικών παραγόντων, που αναμένουν τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά περίπου 40.000 νοικοκυριά να ζητήσουν φοιτητικό δάνειο. Καθώς πλησιάζει η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των Πανελλαδικών Εξετάσεων, όλο και περισσότερα νοικοκυριά αγωνιούν όχι μόνο αν θα επιτύχει το παιδί τους την είσοδό του στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, αλλά και για τον τρόπο με τον οποίο θα καλύψουν το κόστος που συνεπάγεται η εισαγωγή σε κάποιο ΑΕΙ- ΤΕΙ εκτός τόπου μόνιμης κατοικίας.
8.000- 10.000 ευρώ τον χρόνο
Μετά την αφαίρεση από το ΥΠΕΠΘ χιλιάδων θέσεων από τα κεντρικά ΑΕΙ- ΤΕΙ τα δύο τελευταία χρόνια, χιλιάδες επιτυχόντες από τα λαϊκότερα στρώματα του Λεκανοπεδίου και της Θεσσαλονίκης, δηλαδή εκείνοι που τα οικονομικά των οικογενειών τους δεν επιτρέπουν τη συντήρηση νέου νοικοκυριού σε άλλη πόλη, αντιμετωπίζουν προβλήματα με το κόστος σπουδών και τη συνέχιση της φοίτησής τους. Καθώς είμαστε τελευταίοι στις δημόσιες δαπάνες για φοιτητική μέριμνα - ενίσχυση των φοιτητών με 0,4% όταν ο μέσος όρος στην Ε.Ε. ανέρχεται σε 5,7%και η κάλυψη των στεγαστικών αναγκών των χιλιάδων μεταναστών φοιτητών δεν ξεπερνά το 9%, το κόστος της φοιτητικής ιδιότητας για τον μετανάστη φοιτητή ανέρχεται σε περίπου 8.000- 10.000 ευρώ κατά μέσο όρο. Αυτό, για χιλιάδες οικογένειες που έχουν ματώσει οικονομικά τα προηγούμενα χρόνια με τα φροντιστήρια, συνεπάγεται μείωση των οικογενειακών εισοδημάτων και «ρίχνει» το νοικοκυριό κάτω από το όριο της φτώχειας, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις είναι αδύνατη η συντήρηση του φοιτητή.
Ανεπάρκεια εστιών
Παράλληλα, έντονη είναι η ανεπάρκεια των φοιτητικών εστιών καθώς οι υπάρχουσες υποδομές (δημόσιες εστίες) και τα ξενοδοχεία καλύπτουν μόλις και μετά βίας 9%- 10% των φοιτητών που σπουδάζουν σε ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας μας μακριά από το σπίτι τους και πληρούν τις προϋποθέσεις δωρεάν στέγασης. Και ενώ είναι γνωστό ότι δεν υπάρχει ΑΕΙ ή ΤΕΙ που να μην έχει διαμαρτυρηθεί για τα σοβαρά προβλήματα που προκαλούνται εξαιτίας των ελλείψεων σε προσωπικό και υποδομές, ιδιαίτερα των μεγάλων ελλείψεων στη φοιτητική στέγη και σίτιση, ο κρατικός προϋπολογισμός αυξάνει ελάχιστα τις πιστώσεις στη φοιτητική μέριμνα σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά (54,8 εκατ. ευρώ από 49,8 εκατ. ευρώ το 2006). Η υποχρηματοδότηση της φοιτητικής μέριμνας έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην ποιότητα της σίτισης σε όλες τις τριτοβάθμιες σχολές, ενώ παράλληλα αναμένεται να αποκλεισθούν χιλιάδες φοιτητές.

ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΚΟΒΟΥΝ ΕΞΟΔΟΥΣ, ΕΚΔΡΟΜΕΣ, ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΗ-ΦΟΙΤΗΤΗ
«800- 900 ευρώ τον μήνα με λιτή ζωή»
ΕΞΟΔΟΥΣ, εκδρομές και διακοπές αναγκάζεται να περιορίζει ο εκπαιδευτικός κ. Βασίλης Σιούτης προκειμένου να στέλνει χρήματα στον γιο του που σπουδάζει εδώ και περίπου πέντε χρόνια στο Πολυτεχνείο Πατρών. Όπως λέει, το κόστος της διαμονής και φοίτησης του γιου του στην Πάτρα (το ενοίκιο του σπιτιού του, το φαγητό και τα υπόλοιπα έξοδα) φθάνει τα 800- 900 ευρώ κάθε μήνα. «Και να φανταστείτε ότι ο γιος μου δεν καπνίζει και γενικώς κάνει λιτή ζωή. Το κράτος δεν φροντίζει γι΄ αυτά τα παιδιά ούτε καν για να βρουν σπίτι», τονίζει. Αυτές τις ημέρες όμως ο κ. Σιούτης ζει με έναν άλλον φόβο. Η κόρη του έδωσε Πανελλαδικές Εξετάσεις και αν έχει περάσει σε άλλη πόλη της περιφέρειας, δηλώνει πως «πολύ δύσκολα θα τα καταφέρουμε. Τα έξοδα μάλλον δεν θα μπορούν να αντιμετωπιστούν...». «Κάθε μήνα στέλνω 400 ευρώ στις κόρες μου που σπουδάζουν μακριά από την Αθήνα, στην Αλεξανδρούπολη (Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο) για το ενοίκιο του σπιτιού τους. Άλλα 200 απαιτούνται προκειμένου να πληρώνουν λογαριασμούς και κοινόχρηστα. Και ακόμη 200- 300 χρειάζονται για το φαγητό. Συνολικά δηλαδή τα χρήματα που στέλνουμε φθάνουν τα 900 και πολλές φορές ξεπερνούν και τα 1.000 ευρώ τον μήνα. Αντιλαμβάνεται κανείς ότι μία μισθοσυντήρητη οικογένεια τα βγάζει πέρα πολύ δύσκολα. Και αυτά είναι μόνο τα φανερά έξοδα...».
«Καμία μέριμνα»
Ο εκπαιδευτικός κ. Γιάννης Κότσιφας είναι ένας από τους χιλιάδες γονιούς που αναγκάζονται να κάνουν αιματηρή οικονομία, ώστε να σπουδάσουν τα παιδιά τους. «Ουσιαστική μέριμνα από την Πολιτεία για τις οικογένειες που τα παιδιά τους σπουδάζουν μακριά από τον τόπο κατοικίας τους δεν υπάρχει», τονίζει στα «ΝΕΑ» ο κ. Κότσιφας. Προσθέτει δε ότι «ουδείς υπολογίζει τα “κρυφά” έξοδα που κάνουμε κάθε χρονιά για τις σπουδές των παιδιών μας. Για παράδειγμα, πληρώνω τα διπλάσια χρήματα στον ΟΤΕ για να επικοινωνώ με τις κόρες μου. Και οι μετακινήσεις που κάνουμε κάθε τόσο, εγώ και η σύζυγός μου στην Αλεξανδρούπολη αλλά και οι κόρες μου στην Αθήνα; Ούτε αυτά τα έξοδα υπολογίζονται. Δεν είναι όμως μικρά. Ένα ταξίδι με Ι.Χ. έως την Αλεξανδρούπολη κοστίζει περίπου 200 ευρώ. Όσο για το φοιτητικό εισιτήριο με το Ιντερσίτι από Αλεξανδρούπολη για Αθήνα κοστίζει 60 ευρώ».

Τετραπλάσια χρήματα στις ευρωπαϊκές χώρες
ΤΕΤΡΑΠΛΑΣΙΑ χρήματα δαπανούν οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες σε σύγκριση με την Ελλάδα για τη φοιτητική μέριμνα. Για τη στέγαση και τη σίτιση δηλαδή των φοιτητών που σπουδάζουν σε πανεπιστήμια μακριά από τον τόπο κατοικίας τους. Σημειώνεται ότι σε πολλές χώρες της Ευρώπης δεν παρατηρείται η μεγάλη έλλειψη φοιτητικών εστιών που υπάρχει στην Ελλάδα. Πρόβλημα που στη χώρα μας αντιμετωπίζεται με τη μίσθωση ξενοδοχείων και με την επιδότηση ενοικίου, η οποία όμως δίνεται σε φοιτητές που το οικογενειακό τους εισόδημα δεν ξεπερνάει τα 30.000 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: