Παρασκευή 10 Αυγούστου 2007

Αυξητική ορμόνη (έρευνα) - Κόσμος


ΓΙΑ ΤΑ κοντά παιδιά, η θεραπεία με αυξητική ορμόνη οδηγεί σε αύξηση του ύψους 7,5 εκατοστών κατά μέσο όρο. Η πλειοψηφία των παιδιών αυτών θα παραμείνει, όμως, πιο κοντή από ό,τι οι συνομήλικοί της.
Η δρ Τζάκι Μπράιαντ, του Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον στη Βρετανία, έφθασε στο παραπάνω συμπέρασμα, αφού μελέτησε τα δεδομένα 10 κλινικών μελετών πάνω σε 741 παιδιά, με ανεξήγητα μικρό σωματικό ύψος. Αυξητική ορμόνη χορηγήθηκε για διάστημα όχι μικρότερο των έξι μηνών, ενώ τα αποτελέσματα της χορήγησης συγκρίθηκαν με εκείνα ομάδας ελέγχου, που είχε λάβει ψευδοφάρμακο.
Η μία κλινική μελέτη ανέφερε ενίσχυση του ύψους σε κορίτσια, της τάξης των 7,5 εκατοστών, ενώ άλλη μελέτη έδειξε ότι τα παιδιά που είχαν λάβει την ορμόνη είχαν ψηλώσει κατά 3,7 εκατοστά περισσότερο από ό,τι τα παιδιά που είχαν λάβει το ψευδοφάρμακο.
Η επιστημονική ομάδα εκτιμά ότι η σωματική ανάπτυξη και το ύψος καθορίζονται από ορμονικά αίτια, αλλά και γενετικούς παράγοντες, οι οποίοι πρέπει να συνυπολογίζονται στις ορμονοθεραπείες.
Σχολιάζοντας τα ευρήματα της μελέτης, η δρ Μπράιαντ είπε ότι «η ορμονοθεραπεία νέας γενιάς αφορά τη χορήγηση της ορμόνης με ενέσιμη μορφή έξι με επτά φορές την εβδομάδα για πολλά χρόνια». Επιπλέον, το μικρό σωματικό ύψος αποδείχθηκε ότι δεν σχετίζεται με ψυχολογικούς παράγοντες και ότι η αυξητική ορμόνη δεν βελτιώνει την ποιότητα ζωής.
"Οι παράγοντες αυτοί, αλλά και το ιδιαίτερα υψηλό κόστος της θεραπείας, θέτουν υπό άμεση αμφισβήτηση την αξία τέτοιων θεραπειών», καταλήγει η δρ Μπράιαντ.
www.kathimerini.gr με στοιχεία από Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια: