Παρασκευή 24 Αυγούστου 2007

Σεξουαλικότητα στη τρίτη ηλικία - ΗΠΑ


Σεξουαλικά δραστήριοι παραμένουν πολλοί ηλικιωμένοι

Μια από τις πρώτες μελέτες για τη σεξουαλική ζωή των ηλικιωμένων στις ΗΠΑ αποκαλύπτει ότι πολλοί παραμένουν δραστήριοι μέχρι την όγδοη ή και την ένατη δεκαετία της ζωής τους. Συχνά, μάλιστα, απολαμβάνουν την ίδια ποικιλία με τους εγγονούς τους όσον αφορά τις ερωτικές πράξεις.
Αν και το ενδιαφέρον για το σεξ πράγματι μειώνεται με την πάροδο των δεκαετιών, ένα στα τέσσερα άτομα ηλικίας 75 έως 85 ετών ανέφερε ότι είχε κάνει έρωτα στη διάρκεια του περασμένου έτους. Για όσους δεν είχαν πια σεξουαλική ζωή, το βασικό πρόβλημα ήταν τα προβλήματα υγείας και όχι η έλλειψη ενδιαφέροντος.
Η μελέτη, που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σικάγο και δημοσιεύεται στην έγκριτη επιθεώρηση New England Journal of Medicine, εξέτασε με συνεντεύξεις και ερωτηματολόγια περισσότερους από 3.000 Αμερικανούς 57 έως 85 ετών.
Μερικά από τα αποτελέσματα:
*Σεξουαλική επαφή στη διάρκεια των προηγούμενων 12 μηνών ανέφερε το 73% των ατόμων 57-64 ετών, το 53% στις ηλικίες 64-75 ετών και το 26% των ατόμων 75 με 85 ετών. Από τους σεξουαλικά ενεργούς εθελοντές, οι περισσότεροι δήλωσαν ότι κάνουν έρωτα τρεις φορές το μήνα ή και περισσότερο.
*Σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, οι γυναίκες ήταν λιγότερο πιθανό από τους άνδρες να παραμένουν σεξουαλικά ενεργές. Παράλληλα, όμως, ήταν και πολύ πιθανότερο να ζουν μόνες.
*Τα άτομα με άριστη ή καλή υγεία ήταν δύο φορές πιο πιθανό να έχουν ακόμα σεξουαλική ζωή.
*Οι μισοί από τους σεξουαλικά ενεργούς εθελοντές ανέφερε τουλάχιστον ένα σχετικό πρόβλημα. Στους άνδρες, συχνότερη ήταν η στυτική δυσλειτουργία (37%) -ένας στους επτά χρησιμοποιεί Viagra ή άλλα φάρμακα. Στις γυναίκες, πρόβλημα είναι η μειωμένη επιθυμία (43%), η ξηρότητα του κόλπου (39%) και η απουσία οργασμού (34%).
Οι μισοί των εθελοντών με ηλικία έως και 75 χρόνια ανέφεραν ότι απολαμβάνουν το στοματικό σεξ.
Οι μισοί άνδρες και το ένα τέταρτο των γυναικών ανέφεραν ότι αυνανίζονται
, ανεξάρτητα από το εάν έχουν σεξουαλικό σύντροφο ή όχι. «Αυτό υποδεικνύει ότι, μεταξύ των ηλικιωμένων, υπάρχει μια εσωτερική σεξουαλική παρόρμηση ή ανάγκη για σεξουαλική πληρότητα», δήλωσε η Δρ Στέισι Τέσλερ, επικεφαλής της έρευνας.
Οι ερευνητές τονίζουν ότι η μελέτη της σεξουαλικής ζωής των ηλικιωμένων πρέπει να πάψει να είναι ταμπού. «Η συχνότητα της σεξουαλικής δραστηριότητας μειώνεται με την ηλικία, ωστόσο ένα σημαντικό ποσοστό ανδρών και γυναικών απολαμβάνουν το κολπικό σεξ, το στοματικό σεξ και τον αυνανισμό ακόμα και στην όγδοη και ένατη δεκαετία της ζωής τους», γράφουν στη δημοσίευσή τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: