Δευτέρα 13 Αυγούστου 2007

Πλεονάζουσα εργασία - Κόσμος


Πάνω από 200 εκατ. πλεονάζοντες εργάτες στην Ασία έως το 2015

Περισσότερους από 200 εκατ. πλεονάζοντες εργάτες θ’ αριθμεί έως το 2015 η Ασία, προβλέπει σ’ έκθεσή της το Διεθνές Γραφείο Εργασίας (BIT), η οποία παρουσιάσθηκε σήμερα στο παγκόσμιο συνέδριο που οργανώνει στο Πεκίνο.

Ήδη αριθμώντας 1,8 δις εργαζομένους, η περιοχή κινδυνεύει να μην μπορέσει να δημιουργήσει τις απαιτούμενες θέσεις εργασίας για ν’ απορροφήσει τη φτώχεια και την παραοικονομία που εξαπλώνονται μαζικά απ’ άκρου εις άκρον της, τονίζει το Γραφείο. «Απομένουν να γίνουν ακόμη πολλά» για να βελτιωθεί η ποιότητα της παρεχόμενης εργασίας και να εξασφαλισθεί στο μέλλον ένας καλλίτερος καταμερισμός του οφέλους από την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής, προστίθεται στην έκθεση με τίτλο: «Οράματα για μία Δεκαετία Αξιοπρεπούς Εργασίας στην Ασία: Αειφόρος Ανάπτυξη κι Εργασία έως το 2015». «Ένα πράγμα είναι βέβαιο: πως εάν διατηρηθούν αμετάβλητοι οι όροι παραγωγής δεν είναι βιώσιμοι μακροπρόθεσμα», προειδοποιεί ο γενικός διευθυντής του Γραφείου Χουάν Σομαβία. «Η Ασία καταγράφει μία άνευ προηγουμένου πρόοδο στο επίπεδο της ανάπτυξης και της εξέλιξης. Την ίδια στιγμή, η αβεβαιότητα που συνοδεύει μία αυξανόμενη περιβαλλοντική πίεση, η οικονομική ανασφάλεια, τα προβλήματα στη διακυβέρνηση κι ο άνισος καταμερισμός του πλούτου συνιστούν μεγάλες απειλές για την μελλοντική ανάπτυξη της περιοχής», προβλέπει ο Σομαβία.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΒΙΤ, ο τομέας των υπηρεσιών θα είναι η κύρια πηγή δημιουργίας απασχόλησης και έως το 2015 θα καταστεί ο πρώτος τη τάξει τομέας ανάπτυξης, αντιπροσωπεύοντας το 41% της συνολικής δεξαμενής εργασίας στην Ασία. Από την πλευρά της, η εργασία στον βιομηχανικός τομέα θ’ αναπτυχθεί από 23,1% στο 29,4% στο διάστημα 2006-15. Το ποσοστό της απασχόλησης στη γεωργία κατά την ίδια περίοδο αναμένεται να μειωθεί από το 42,6% στο 29,4%.

Η αποδημία από την ύπαιθρο θα έχει ως αποτέλεσμα μία αύξηση κατά 350 εκατ. των κατοίκων των αστικών περιοχών έως το 2015, τη στιγμή που ο πληθυσμός των αγροτικών περιοχών θ’ αυξηθεί μόλις κατά 15 εκατ. Ετησίως προβλέπεται πως εκατ. εργαζόμενοι από την Ασία θα εγκαταλείπουν την περιοχή για να εργασθούν στο εξωτερικό, τονίζεται στην έκθεση.

http://financial.kathimerini.gr/?page=news_home_details&new_id=23326

Δεν υπάρχουν σχόλια: