Πέμπτη 30 Αυγούστου 2007

Κατοχή όπλων από πολίτες - Κόσμος


Οι Αμερικανοί πολίτες έχουν τα περισσότερα όπλα παγκοσμίως
Οπλισμένη «σαν αστακός» η αμερικανική κοινωνία καθώς έρευνα κατέγραψε 90 όπλα ανά 100 κατοίκους

ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ με τα περισσότερα όπλα αναδεικνύει τις ΗΠΑ πρόσφατη έρευνα, που δείχνει ότι αντιστοιχούν 90 όπλα σε κάθε εκατό κατοίκους της χώρας. Οι Αμερικανοί πολίτες κατέχουν έτσι τα 270 εκατομμύρια από τα 875 εκατομμύρια όπλα που υπάρχουν σήμερα στον πλανήτη, σύμφωνα με μελέτη του Ινστιτούτου Διεθνών Σπουδών της Γενεύης.
Περίπου 4,5 εκατομμύρια από τα 8 εκατ. νέα όπλα που κατασκευάζονται κάθε χρόνο, πωλούνται στις ΗΠΑ.
Αμέσως επόμενη στην κατάταξη της κατοχής όπλων βρίσκεται η Ινδία, με 46 εκατομμύρια όπλα, που δεν ανήκουν στις δυνάμεις ασφαλείας ή στο στρατό, που αντιπροσωπεύουν όμως ποσοστό μόλις 4 όπλων ανά εκατό κατοίκους. Η Κίνα βρίσκεται στην τρίτη θέση, με 40 εκατομμύρια όπλα στα χέρια ιδιωτών, ποσοστό 3 όπλων ανά 100 κατοίκους.
«Τα όπλα κατανέμονται πολύ ανισόρροπα στον κόσμο, ενώ οι εικόνες που έχουμε είναι συχνά παραπλανητικές, όπως όταν θεωρούμε ότι η Λατινική Αμερική και η Αφρική είναι γεμάτες όπλα. Η κατοχή όπλων σχετίζεται άμεσα με την ενίσχυση του πλούτου, ενώ η ιδιωτική κατοχή όπλων είναι πολύ πιο διαδεδομένη από ό,τι νομίζαμε μέχρι σήμερα», λέει ο επικεφαλής της έρευνας, Κιθ Κράουζε.
Την ίδια ώρα, η έρευνα καταδεικνύει και την αστυφιλία ως σημαντικό κίνητρο της εξάπλωσης κατοχής όπλων, με τους πολίτες των μεγαλουπόλεων να στρέφονται ολοένα και πιο συχνά σε ισχυρά στρατιωτικά όπλα.
Την κατοχή όπλων ενισχύει, όμως, και η αυξανόμενη φτώχεια, η βία και η ανασφάλεια, που ακολουθεί τη διόγκωση των αστικών κέντρων στον αναπτυσσόμενο κόσμο. Για παράδειγμα, τα ποσοστά ανθρωποκτονιών στη Βραζιλία είναι ανώτερα από εκείνα πολλών χωρών σε πόλεμο.
www.kathimerini.gr με στοιχεία από Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια: