Τετάρτη 8 Αυγούστου 2007

Δανειοδότηση - Ελλάδα

Δέκα αιτήσεις το λεπτό για δάνεια

Δέκα αιτήσεις το λεπτό για στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια καταθέτουν στις τράπεζες οι Έλληνες και ζητούν 100.000 ευρώ (κατά μέσο όρο) για στεγαστικό δάνειο και από 6.000- 8.000 ευρώ για καταναλωτικό.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των τραπεζικών στελεχών περίπου 75.000 καταναλωτές καταφεύγουν κάθε μήνα στα τραπεζικά γκισέ ζητώντας να δανειοδοτηθούν. Κατά μέσο όρο κατατίθενται 55.000 αιτήσεις το μήνα για καταναλωτικά δάνεια και άλλες 20.000 αιτήσεις για στεγαστικά. Σύνολο δηλαδή 900.000 αιτήσεις για δάνεια το χρόνο.Όμως δεν σημαίνει ότι όσοι καταθέτουν αίτηση παίρνουν και δάνειο. Οι τράπεζες εγκρίνουν περίπου το 1 στα 2 στεγαστικά δάνεια και απορρίπτουν τις 4 στις 10 αιτήσεις για καταναλωτικά.

Το τελευταίο διάστημα τα κριτήρια δανειοδότησης έχουν γίνει αυστηρότερα, καθώς η Τράπεζα της Ελλάδος, ως εποπτεύουσα αρχή, έχει ζητήσει από τις τράπεζες να περιορίσουν το σύνολο των μη εξυπηρετούμενων δανείων τους στο 3,5% μέχρι το τέλος του 2008 (από το 5,4% που ήταν στο τέλος Δεκεμβρίου 2006).Μάλιστα η ΤτΕ προειδοποίησε ότι αν δεν συμμορφωθούν, θα αναπροσαρμόζει (όπως έχει δικαίωμα από το νόμο) τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας κάθε τράπεζας, συνεκτιμώντας τα μέτρα που λαμβάνει για τη μείωση του πιστωτικού κινδύνου.

Το πρώτο εξάμηνο του έτους τα στεγαστικά δάνεια -σύμφωνα με τα τραπεζικά στελέχη- "έτρεξαν" με ρυθμό 25%, τα καταναλωτικά με 20% και με ανάλογους ρυθμούς κινήθηκαν και τα επιχειρηματικά. Αντίθετα "κάμψη" εμφανίζει ο ρυθμός ανάπτυξης των πιστωτικών καρτών και αυτό επειδή οι περισσότεροι προτιμούν τα καταναλωτικά – προσωπικά δάνεια που προσφέρονται με επιτόκια που ξεκινούν από το 3,95% αντί του 16% και 17% των πιστωτικών καρτών. Οι Έλληνες, παρά τις συνεχείς αυξήσεις των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, συνεχίζουν να είναι στραμμένοι στον δανεισμό. Η τάση αυτή ανησυχεί την ΤτΕ καθώς πληθαίνουν τα νοικοκυριά που εξυπηρετούν οριακά τις υποχρεώσεις τους προς τις τράπεζες και δαπανούν πάνω από το 40% του μηνιαίου εισοδήματος τους για την αποπληρωμή των δανείων τους.Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα το ποσοστό των καθυστερούμενων καταναλωτικών δανείων να διαμορφώνεται στο 6,6% και στο 3,4% των στεγαστικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: