Παρασκευή 10 Αυγούστου 2007

Χρήση τηλεόρασης σε παδιά - Κόσμος


Η τηλεόραση καθυστερεί τη γλωσσική ανάπτυξη των βρεφών

Σύμφωνα με Αμερικανούς επιστήμονες, υπάρχουν και αρνητικές συνέπειες στην μετέπειτα ανάπτυξη τους, όπως επιβράδυνση της εξέλιξης του λεξιλογίου.
ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ που διεξήγαγαν οι ερευνητές Φρέντερικ Ζίμερμαν και ο ελληνικής καταγωγής παιδίατρος Δημήτρης Χριστάκης, του πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον, για κάθε ώρα που ένα βρέφος ηλικίας 8-16 μηνών περνά στην τηλεόραση, παρακολουθώντας διάφορα παιδικά βίντεο, αντιλαμβάνεται κατά μέσο όρο από έξι ως οκτώ λέξεις λιγότερες σε σχέση με ένα βρέφος που δεν παρακολουθεί καθόλου τηλεόραση.

Μειώνεται σημαντικά η γλωσσική τους ικανότητα

«Όσο περισσότερα βίντεο βλέπουν τα βρέφη τόσο λιγότερες λέξεις γνωρίζουν», σημειώνει ο Δρ Δ. Χριστάκης τονίζοντας ότι οι γλωσσικές ικανότητες αυτών των μωρών είναι κατά 10% μειωμένες σε σχέση με τις ικανότητες των βρεφών που δεν παρακολούθησαν ποτέ τέτοια βίντεο. Σε έρευνα που πραγματοποίησε ο Δρ. Χριστάκης και οι συνεργάτες του, διαπιστώθηκε ότι στις ΗΠΑ τα βρέφη μέχρι τριών μηνών, είναι τηλεθεατές τέτοιων βίντεο σε ποσοστό 40%. Μέχρι την ηλικία των δυο ετών, σχεδόν το 90% των παιδιών περνούν 2-3 ώρες την ημέρα μπροστά από την τηλεόραση.
Σύμφωνα με τρεις έρευνες η παρακολούθηση της τηλεόρασης, ακόμα και εκπαιδευτικών προγραμμάτων όπως η σειρά Sesame Street καθυστερεί σημαντικά την ανάπτυξη της γλώσσας. Η διαδικασία εκμάθησης στα μωρά, επιτυγχάνεται μέσα από την αλληλεπίδραση με ένα άλλο άτομο, υποστηρίζουν οι ερευνητές. Η αλληλεπίδραση αυτή δεν επιτυγχάνεται μέσα από την παρακολούθηση τηλεοπτικών προγραμμάτων ή βίντεο, όπου εκεί τα μωρά, λειτουργούν μόνο ως παθητικοί δέκτες.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες ert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: