Παρασκευή 10 Αυγούστου 2007

Προμήθειες τραπεζών - Ελλάδα


Τράπεζες: Έσοδα άνω των €8 εκατ. την ημέρα από προμήθειες

Περισσότερα από 8 εκατ. ευρώ βάζουν καθημερινά στην "κασέλα" οι τράπεζες, ποσό που αφορά μόνο τα έσοδα τους από προμήθειες. Διότι οι λογής χρεώσεις και οι προμήθειες που εισπράττουν για όλες σχεδόν τις συναλλαγές, που πραγματοποιούν οι καταναλωτές στα γκισέ, αυξάνουν τα έσοδα τους.
Είναι χαρακτηριστικό ότι πέρυσι τα έσοδα των τραπεζών από προμήθειες ξεπέρασαν τα 2 δισ. ευρώ και φέτος αναμένεται να είναι ακόμα υψηλότερα. Με άλλα λόγια αυτό σημαίνει ότι καθημερινά οι τράπεζες (στο σύνολο της αγοράς) εισπράττουν περισσότερα από 8 εκατ. ευρώ από προμήθειες και χρεώσεις που επιβαρύνουν τις συναλλαγές στα γκισέ.
Τα τραπεζικά στελέχη, όταν αναφέρονται στο θέμα, υποστηρίζουν ότι αυτό γίνεται προκειμένου να στραφεί η πελατεία στα εναλλακτικά δίκτυα (ΑΤΜ, internet, phone banking κλπ), μέσω των οποίων το κόστος συναλλαγής είναι χαμηλό. Βέβαια, η αποσυμφόρηση των ταμείων και η στροφή του κοινού στα εναλλακτικά δίκτυα είναι απόλυτα δικαιολογημένη από την πλευρά των τραπεζών. Όμως, οι τράπεζες διατηρούν τις συγκεκριμένες χρεώσεις υψηλές, διότι τους αποφέρουν κέρδη.
Όπως προκύπτει από τα τιμολόγια που είναι δημοσιευμένα στην ειδική ιστοσελίδα της Τράπεζας της Ελλάδος, προκειμένου ο καταναλωτής να έχει πληρέστερη ενημέρωση και να μπορεί να συγκρίνει άμεσα τα επιτόκια και το κόστος όμοιων τραπεζικών προϊόντων, οι τράπεζες εισπράττουν προμήθειες σχεδόν για όλες τις συναλλαγές που πραγματοποιεί ο πελάτης στο γκισέ.Οι χρεώσεις από τράπεζα σε τράπεζα παρουσιάζουν διακυμάνσεις, ανάλογα με την πολιτική της κάθε μιας.
Σε γενικές γραμμές ισχύουν τα εξής:
* Όταν ο πελάτης θελήσει να κάνει κατάθεση σε λογαριασμού τρίτου θα χρεωθεί με ποσό από 1 ευρώ μέχρι 1,5 ευρώ, ανάλογα με την πολιτική της κάθε τράπεζας.
* Προμήθεια από 1,30 ευρώ μέχρι 1,5 ευρώ εισπράττεται και όταν γίνει μεταφορά από λογαριασμό σε λογαριασμό, όταν ο δικαιούχος των δύο λογαριασμών είναι διαφορετικό πρόσωπο.
* Οι αδρανείς λογαριασμοί χρεώνονται από τις περισσότερες τράπεζες, με ποσά που ξεκινούν από το 1 ευρώ το μήνα και φτάνουν τα 15 ευρώ. Οι χρεώσεις διαμορφώνονται ανάλογα με το υπόλοιπο της κατάθεσης και το χρόνο που έχει παραμείνει αδρανής ένας καταθετικός λογαριασμός.
* Παράλληλα οι τράπεζες χρεώνουν και έξοδα διαχείρισης- κίνησης λογαριασμού, που ξεκινούν από τα 0,20 ευρώ το μήνα και φτάνουν στο 1 ευρώ ανά συναλλαγή. Δηλαδή η κάθε τράπεζα δικαιολογεί ένα συγκεκριμένο αριθμό –δωρεάν συναλλαγών το μήνα ή το εξάμηνο (4 το μήνα ή 24 στο εξάμηνο). Αν ο πελάτης υπερβεί αυτό το όριο τότε πληρώνει για την κάθε επιπλέον συναλλαγή στο γκισέ.
* Η ανάληψη μετρητών μέσω ΑΤΜ –όταν το μηχάνημα δεν ανήκει στο δίκτυο της ίδιας τράπεζας- χρεώνεται επίσης με ποσά που φτάνουν τα 3,5 ευρώ.
* Η ερώτηση υπολοίπου όταν γίνεται σε ΑΤΜ που ανήκει στο δίκτυο άλλης τράπεζας επίσης χρεώνεται με ποσά που ξεκινούν από τα 0,29 ευρώ και φτάνουν στο 0,7 ευρώ.
* Η αποστολή εμβασμάτων είτε αυτή γίνεται προς τράπεζα του εσωτερικού, είτε άλλης χώρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης χρεώνεται από 10 μέχρι 22 ευρώ (για ποσά μέχρι 12.500 ευρώ), ενώ για μεγαλύτερα ποσά η τιμολόγηση μπορεί να φτάσει και τα 300 ευρώ (μέγιστο). Συνήθως επιβάλλεται προμήθεια 0,1%-0,2% επί της αξίας του ποσού που μεταφέρεται (με πρόβλεψη για κατώτερη και ανώτερη τιμολόγηση).
* Επίσης ορισμένες τράπεζες το τελευταίο διάστημα εισπράττουν προμήθεια ύψους 5 - 50 ευρώ (ανάλογα με την πολιτική της κάθε μιας) από τους πελάτες που ζητούν να ενημερωθούν εγγράφως για το υπόλοιπο του δανείου τους.
* "Τσουχτερές" όμως είναι και οι προμήθειες που εισπράττουν οι τράπεζες, όταν γίνεται ανάληψη μετρητών από πιστωτική κάρτα, οι οποίες φτάνουν και τα 26 ευρώ. Σημειωτέον ότι η ανάληψη μετρητών από κάρτα είναι ούτως ή άλλως ασύμφορη για τον καταναλωτή καθώς επιβαρύνεται με υψηλό επιτόκιο.

2 σχόλια:

katanalotis είπε...

ΕΠΙΘΥΜΩ ΝΑ ΜΟΥ ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΕΤΕ ΕΑΝ ΕΙΝΑΙ ΝΟΜΙΜΗ Η ΚΡΑΤΗΣΗ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑΣ ΜΕΡΙΚΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΣΕ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ ΤΡΙΤΟΥ. ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΕΠΕΙΔΗ ΑΛΛΛΕΣ ΔΕΝ ΤΟ ΠΑΡΑΚΡΑΤΟΥΝ (π.χ. ΠΕΙΡΑΙΩΣ), ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΤΟ ΠΑΡΑΚΡΑΤΟΥΝ (π.χ. ALPHA). ΣΥΝΗΘΩΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΙΑΙΑ ΓΡΑΜΜΗ ΟΤΑΝ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ. ΕΔΩ ΜΟΥ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΑΔΙΑΝΟΗΤΟ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΠΕΡΙΕΡΓΟ ΠΟΥ ΜΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ ΔΕΝ ΕΠΙΜΕΝΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΠΡΟΣΘΕΤΟ ΟΦΕΛΟΣ. Ο ΚΑΤΑΘΕΤΗΣ ΕΧΕΙ?

geokalp είπε...

καταναλωτή δες αυτό και τα ξανα-λέμε