Παρασκευή 10 Αυγούστου 2007

Κλιματικό μοντέλο - Κόσμος

Έρχονται θερμά χρόνια...
Δεκαετές κλιματικό μοντέλο προβλέπει απότομη αύξηση στην παγκόσμια θερμοκρασία

Ταχεία αύξηση στην παγκόσμια θερμοκρασία μεταξύ των ετών 2009 και 2014 αναμένουν Βρετανοί επιστήμονες, στη βάση δεκαετούς κλιματικού μοντέλου που ανέπτυξαν για να προβλέψουν πώς τα ρεύματα των ωκεανών και η ανθρώπινη δραστηριότητα θα επηρεάσουν τη μέση θερμοκρασία του πλανήτη.
Περικλείοντας μεσοπρόθεσμα φυσικά φαινόμενα, όπως ο Ελ Νίνιο, βρετανική ομάδα επιστημόνων υποστηρίζει ότι μπορεί να προσφέρει προβολές για την παγκόσμια θερμοκρασία σε ορίζοντα δεκαετίας. Τα προηγούμενα κλιματικά μοντέλα έχουν επικεντρωθεί σε προβολές για τη θέρμανση της υδρογείου σε ορίζοντα εκατονταετίας.
Σε άρθρο τους στην επιστημονική επιθεώρηση Science οι ερευνητές του βρετανικού Hadley Centre προβλέπουν ότι τουλάχιστον τα μισά από τα έτη ανάμεσα στο 2009 και το 2014 θα σπάσουν τα υπάρχοντα ρεκόρ θερμοκρασίας.
Ωστόσο, οι ερευνητές αναφέρουν ότι οι επιρροή των φυσιολογικών κλιματικών μεταβολών είναι πιθανόν να περιορίσουν τις συνέπειες των εκπομπών από ανθρώπινες δραστηριότητες από σήμερα έως και το 2009. Συνολικά, πάντως, για τη δεκαετία εκτιμούν ότι η παγκόσμια μέση θερμοκρασία θα είναι το 2014 0,3 βαθμούς υψηλότερη συγκριτικά με το 2004.
Το θερμότερο έτος μέχρι στιγμής είναι το 1998 όταν η παγκόσμια μέση θερμοκρασίας επιφάνειας διαμορφώθηκε στους 14,54 βαθμούς Κελσίου, επισημαίνει το BBC.
Στην τελευταία έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής για τις Κλιματικές Αλλαγές του ΟΗΕ (IPCC) αναφέρεται ότι η παρατηρούμενη κλιματική αλλαγή οφείλεται στον άνθρωπο με πιθανότητα 90% και οι επιπτώσεις της θα διαρκέσουν σίγουρα αιώνες.
Εκτιμάται ότι η μέση θερμοκρασία του πλανήτη θα αυξηθεί από 1,1 έως 6,4 βαθμούς Κελσίου έως το 2100, σε σχέση με τα επίπεδα του 1990, με πιθανότερη μια άνοδο κατά 1,8 έως 4 βαθμούς Κελσίου ανάλογα με τα μέτρα που θα ληφθούν.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: