Παρασκευή 10 Αυγούστου 2007

Πλημμυροπαθείς - Κόσμος


ΟΗΕ: Μισό δισεκατομμύριο πλημμυροπαθείς το χρόνο μετράει η υφήλιος

ΟΙ ΟΛΟΕΝΑ και χειρότερες πλημμύρες που σημειώνονται σε όλο τον κόσμο καταστρέφοντας σπίτια και καλλιέργειας έχουν σοβαρές επιπτώσεις για 500 εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο, όπως υποστήριξε η αναπληρώτρια συντονίστρια ανθρωπιστικής βοήθειας των Ηνωμένων Εθνών, Μαργκαρέτα Βάλστρομ.
Οι θάνατοι έχουν μειωθεί χάρη στα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης αλλά και εξαιτίας άλλων παραγόντων, ωστόσο οι οικονομικές επιπτώσεις στους τομείς της στέγασης, της υγείας και των υποδομών είναι συντριπτικές.
«Ο μεγάλος κίνδυνος είναι ότι πολλοί άνθρωποι ζουν στις πιο ευπρόσβλητες περιοχές του κόσμου» είπε η Βάλστρομ σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε, σημειώνοντας ότι οι σοβαρές πλημμύρες δεν περιορίζονται στη Νότια Ασία αλλά έχουν πλήξει όλες τις ηπείρους.
Από το 2004 μέχρι το 2006 ο αριθμός των φυσικών καταστροφών αυξήθηκε από 200 (κατά μέσο όρο) στις 400 ετησίως. Στις φυσικές καταστροφές περιλαμβάνονται τα κύματα καύσωνα, η ξηρασία, οι πυρκαγιές και οι καταιγίδες. Στο ίδιο διάστημα οι πλημμύρες αυξήθηκαν από τις 60 στις 100 κάθε χρόνο. Από τις αρχές του 2007 έχουν καταγραφεί 70 σοβαρές πλημμύρες στο Σουδάν, την Αιθιοπία, το Μιανμάρ, τις Φιλιππίνες, το Βιετνάμ, την Ινδονησία, την Κίνα, την Ινδία, το Μπαγκλαντές, το Νεπάλ, το Πακιστάν, το Αφγανιστάν και την Κολομβία.
«Η πρόκληση για τις χώρες, τους οργανισμούς και τους ιδιώτες είναι η εξής: μπορούμε να αλλάξουμε τη συμπεριφορά μας ώστε να μειώσουμε τις επιπτώσεις αυτών των καταστροφών εφόσον γνωρίζουμε ότι τα επόμενα 20 χρόνια θα έχουμε σίγουρα πιο έντονα κλιματολογικά φαινόμενα;» διερωτήθηκε η Βάλστρομ.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: